ponedeljek, 8. februar 2010

KINO GVERILA - globalno učenje


Ozaveščanje javnosti je eno izmed poglavitnih nalog te in podobnih akcij. V našem primeru gre predvsem za ozaveščanje javnosti o globalnem kontekstu privatizacije oskrbe z vodo in vodnih virov. Pozivi in akcije za opredelitev vode kot človekove pravice imajo namen omogočiti vsem ljudem na svetu, ne glede na njihov socialno-ekonomski status, dostop do vode kot osnove za preživetje. Dokler je voda opredeljeno kot blago (»commodity«), imajo države proste roke za podeljevanje koncesij korporacijam, ki  v interesu dobička zanemarjajo dejstvo, da si revni prebivalci tega sveta ne morejo privoščiti plačevanja za osnovno preskrbo z vodo. Poleg tega privatizacija vodnih virov onemogoča lokalnim skupnostim, ki se oskrbujejo z vodo v svoji okolici, dostop do teh vodnih virov, ki praviloma niso privatizirani zaradi skrbi za njihovo ohranjanje, temveč zaradi potreb (tuje) industrije. Zaradi omejenih vodnih virov naj bi oboroženi konflikti za vodo v prihodnosti zamenjali sodobne vojne za nafto.

V okviru akcije bomo organizirali kar nekaj projekcij doumentarnih filmov na to temo:

FLOW: for love of water (Tok: v imenu ljubezni do vode)
režija: Irena Salina
Irena Salina niza argumente proti rastoči privatizaciji izginjajočih svetovnih zalog sveže vode z nepopustljivim seciranjem politike, onesnaževanja, človekovih pravic in vzpona tiranskega vodnega kartela. Intervjuji z znanstveniki in aktivisti na pronicljiv način razodevajo hitro poglabljajočo se krizo globalnih in človeških razsežnosti. Provokativen dokumentarni film razkriva številne vladne in korporativne krivce grozečega prisvajanja vode, medtem ko se sprašuje, ali si vodo sploh lahko lastimo.

 Napovednik filma si lahko ogledate tukaj.



BLUE GOLD
režija: Sam Bozza

V filmu aktivisti za pravico do vode predstavijo ozadje privatizacije vodnih virov, opozarjajo na nevarnosti neoliberalnega pristopa do oskrbe z vodo ter napovedujejo konflikte zaradi geopolitičnih interesov nadzora nad vodnimi viri. Film je prejel številne nagrade.

Napovednik filma si oglejte tukaj.



HOME
režija: Yann Arthus-Bertrand
V jedru filma je jasno sporočilo : imamo večji vpliv na Zemljo kot ona lahko prenese. Smo preveč potrošniški in preveč smo izčrpali naravna bogastva. Iz zraka lahko vidimo zemeljske poškodbe. Film razmišlja o nastalem položaju in nas priganja k ukrepanju. Daje težo argumentom okoljevarstvenih organizacij, ki nas svarijo pred pretirano potrošnjo. Prav zaradi tega je bil film distribuiran kot še nikoli doslej : zastonj, kamorkoli je mogoče.
Za ogled napovednika kliknite tukaj.
Celoten film si lahko ogledate tukaj.

0 komentarji:

Objavite komentar

št. obiskovalcev

Website counter

Followers

 

sLOVEnia for AFRICA. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com